perjantai 16. toukokuuta 2014

Terveystutkimuksista

Välillä muutakin kuin pentuja. Rássi eli Juskankankaan Kesäheinä on nyt todistettavasti Pompen taudin statukseltaan terve sillä Nestori-isä on testattu nyt geenitestillä terveeksi ja Pilke-emä on testattu jo aiemmin terveeksi. Rássi on perimältään terve myös prcd-PRA:n osalta. Käytännössä nämä tarkoittavat sitä, että Rássin mahdolliset tulevat pennut eivät tule sairastumaan kumpaankaan tautiin. Luustotutkimukset ja silmätarkastus Rássille tullaan tekemään tämän vuoden aikana.

  
"Pompen tauti on glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus. Sairaus ilmenee mm. oksentamisena, lihasheikkoutena sekä huonona rasituksensietokykynä tai heikkona kasvuna. Sairauden kantajuuden voi selvittää geenitestauksella. Jotta koira sairastuisi, kantajuuden täytyy periytyä molemmilta vanhemmilta. Kantajaksi testattua koiraa suositellaan käytettävän jalostukseen vain terveeksi testatun kanssa."

"Prcd-PRA on ainoa PRA:n muoto, joka voidaan geenitestata vanhemmilta jo ennen astutusta. Jos toinen vanhempi on terve, pennut voivat olla korkeintaan kantajia, eivätkä itse siis sairastu. Tämä ei vielä poista mahdollisuutta sairastua toiseen PRA:n muotoon. Sairasta koiraa ei saa käyttää jalostukseen" Ei kommentteja:

Lähetä kommentti