sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Pentuja tulossa

Kolmen viikon päästä pitäisi Sääskisuon toinen pentue nähdä päivänvalon, tällä kertaa paimensukuisia lapinkoiria. Laskettu aika on 8.3.

Pentueen vanhemmat, Wilma ja Musta, saivat ensimmäisen kerran toisensa 4.1. revontulten ja täysikuun loisteessa ;) Vein Wilman ensin Mustan luo kyläilemään, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta homma ei onnistunut. Musta lähti sitten Wilman kanssa meille ja eipä siinä sitten kauan mennyt kun olivat nalkissa. Toisen kerran sitten seuraavana aamuna ja vielä kolmannen kerran illalla. Tässä pariskunnan puuhasteluja. Tarkemmat tiedot pentueesta täällä.

Äkkiseltään ovat saman näköisiä ja kokoisia, mutta väriltään Wilma on tumma riista ja Musta taas puhdas merkkivärinen. Wilma on suurehko ja pitkä narttu, mutta raajarakenteeltaan ja päältään kevyehkö. Musta taas on vankka, mutta hieman lyhyt rungoltaan, sillä on vahva pää ja kooltaan se on urokseksi keskimittaa.

Musta on työkoirana Kiimingin palkisessa. Käytin sen kokeeksi meilläkin poroaidalla ja siitä näki että se on hyvin tottunut poroihin ja osasi lukea niitä hyvin. Muutenkin Musta vaikutti olevan luonteeltaan rauhallinen ja hyvähermoinen, se ei pahemmin stressannut meillä oloa. Jonkin verran välinpitämätön se vaikutti olevan ihmistä kohtaan, vieraat ottaa ystävällisesti vastaan, mutta sitten häipyy omiin oloihinsa. Kuitenkin meillä se alkoi pian turvata minuun vaikka kotonaan suhtautui minuun välinpitämättömästi. Kotonaan Musta pysyy pihalla vapaana ja elää porotöiden ulkopuolella kotikoiran elämää, lempipaikka näytti olevan sisällä pirtinpöydän alla. Alla kuvia Mustasta, kävin sitä kertaalleen jo aiemmin syksyllä katsomassa.
Wilmasta löytyy tarkemmat tiedot sen omalta sivulta. Wilma on siis sijoituskoira ja haen sen viikon päästä meille "pentulomalle". Astutuksen aikaan se asusteli meillä reilun viikon ja sopeutui hyvin meidän omaan koiralaumaan. Wilman asuinpaikka on Rovanimellä, kaverinaan sillä on nyt toinen narttukoira. Wilma on pääasiassa ihan kotikoira, mutta se on paimennustestattu poroilla ja lampailla ja se on osoittanut selkeästi paimennusviettiä ja ominaisuuksia paimennukseen. Wilma pysyy hyvin mukana irrallaan ja on ystävällinen ihmisille ja toisille koirille. Wilmasta kuvia sen elämän varrelta.Ultran mukaan pentuja on tulossa ainakin 3-4 mutta varmaksi asian näkee vasta kun syntyvät. Toiveena minulla kasvattajana on, että pennut pääsisivät iän myötä ainakin kerran kokeilemaan paimennusta lammas- tai poropaimennustaipumustestiin, mutta etusijalla ovat kodit, joissa koiralla olisi mahdollista päästä ihan alkuperäistä käyttötarkoitusta vastaaviin töihinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti