tiistai 9. lokakuuta 2018

Hiljaiseloa

Sääskisuon kennel on viettänyt viime vuodet hyvinkin hiljaiseloa, eikä tulevaisuudessakaan ole kummempaa luvassa. Rássia kokeiltiin astuttaa vielä viime syksynä kertaalleen, mutta tulosta ei edelleenkään tullut. Olisi sille varmasti pennut saanut jos välttämättä olisin halunnut ja useampaa urosta kokeillut, mutta päätin ettei se ole suvultaan niin merkittävä, että pakko olisi sen geenejä eteenpäin viedä. Nyt Rássilla on ikääkin jo 6-vuotta ja oma elämäntilanne sellainen, etten enää tämän vuoden juoksuihin ole lähtenyt pentuja yrittämään. Petra nyt vielä Rássia vuoden nuorempana olisi mahdollista pennuttaa, mutta Ville ilmoittelee suunnitelmistaan jos ne etenevät.

Viime kirjoituksen jälkeen Sääskisuon Kuunkajon Neito eli Iina on käynyt silmätarkastuksessa. Valitettavasti silmistä löytyi RD multifokaali eli lievin muoto verkkokalvon kehityshäiriöstä. Onneksi ei pitäisi vaikuttaa näkökykyyn tai pahentua iän myötä. Mielenkiintoista mistä tämäkin Iinalle on periytynyt. Vielä mielenkiintoisempaa (tosipuheessa todella ikävää) on se, että Poika Pohjantähti eli Mosku todettiin viime syksynä toisesta silmästään sokeaksi:( Eläinlääkärin mukaan silmä on ollut syntymästä asti sokea eli näköhermo on vajaakehittynyt. Tuloksena näkyy tarkemmin mikropapilla. Vastaavia tapauksia taisi lapinkoirista löytyä yksi tai kaksi. Tähän kun lisätään Neiti Kuunsäteen eli Nástin puutteellinen kyynelkanavan aukko niin lapinkoirilla harvinaisempia "silmäsairauksia" (silmän kehityshäiriöitä) tähän pentueeseen on kyllä siunaantunut.

Mosku onneksi elää porotilalla elämäänsä normaalisti isänsä Mustan seurana ja kun sitä viime syksynä kävin katsomassa ei kyllä käytöksestä olisi uskonut toisen silmän olevan sokea. Polvet Moskulta tutkittiin terveeksi ja tälle syksylle se menee vielä luustokuviin. Tämän jälkeen Mosku saa siirtyä haltijansa nimiin, sillä jalostukseen sitä ei tulla käyttämään.

Násti kävi keväällä selkäkuvissa ja siitä sai puhtaan tuloksen. Wilman välimuotoinen lanne-ristinikama ei siis ole ainakaan Nástille periytynyt, eikä myöskään Iinan lonkkakuvissa ollut siitä mainintaa. Násti on ehtinyt jo suorittaa lammaspaimennustestin hyväksytysti (PAIM-T), käydä luonnetestissä saaden pisteet +174 ja ollen laukausvarma ja pari viikkoa sitten pääsi mukaan Tampereen seudun etsintäkoirien hälytysryhmän harjoituksiin suoritettuaan Pelastuskoiraliiton loppukokeen hausta. Niin ja kävihän Násti toissakeväänä pyörähtämässä PLS:n Katselmuksessakin saaden tällaisen arvion:

"Hyvä narttumainen kokonaisuus. Hyvä pää. Purenta ok. Hyvä kaula ja ylälinja. Oikeanlaatuinen turkki. Saisi kulmautua edessä paremmin. Tänään koira komentaa emäntää ja liikkuu halutessaan hyvin. Tämä narttu tietää, mitä tekee." Tuomari Janika Wiksten

Jokohan kasvattajatäti kohta vois avata sen punaviinipullon mikä on reilu 3v oottanu jemmassa;)

Koitan kyhäillä Yötaivaan Valoista vielä omat sivut tässä syksyn aikana niin saadaan tuoreemmat kuvatkin samalla esille.

Lopuksi  vielä muistutuksena tänne sivulle eksyville, varsinkin jos pennunhankinta on mielessä.


Viime päivinä on ikävä kyllä noussut esille taas uusi pentutehtailutapaus lappalaiskoirapiireissä (Koiramme). Henkilökohtaisesti en ketään näistä ikävistä ihmisistä tunne, tuskin olen koskaan tavannutkaan sillä nämä kasvattajat eivät ole paimensukuista linjaa kasvattaneet. Mutta olipa sitten suunnitelmissa lapinkoiran tai ihan minkä vain muun rotuinen koira, tai vaikka sekarotuinen, pidäthän huolen ettet pentukuumeessa sokeudu ja tule tukeneeksi pentutehtailua. Kiitos.

-Merja

https://puhdaslappalaiskoira.wordpress.com/

https://www.elaintenviikko.fi/pentutehtailu/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti